Internet marketing vs παραδοσιακό μάρκετινγκ

Το Internet Marketing είναι το marketing προιόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Τα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού Marketing είναι πολλά:
* Χαμηλό κόστος
* Δυνατότητα αυτοματοποίησης
* Υψηλή ταχύτητα
* Στατιστικά παρακολούθησης (tracking/analytics)
και όχι μόνο…




Βέβαια δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούνται στο μάρκετινκγ, όπως τα ΜΜΕ, τον τύπο και τα περιοδικά.

Κατά κανόνα το internet marketing έχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα, άλλα μικρότερη αποτελεσματικότητα από ότι άλλα μέσα.
Η αποδοτικότητα έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που παράγεται (output) με συγκεκριμένους πόρους (input). Με το internet marketing μπορούμε μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα να στείλουμε 100.000 emails, σε prospects ή πελάτες, με μηδενικό κόστος. Επομένως η αποδοτικότητα είναι τεράστια. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε μια μέθοδο προώθησης με πληρωμή, όπως διαφήμιση στο Google, και πάλι το κόστος είναι πολύ μικρότερο από ότι μια σελίδα διαφήμισης σε ένα περιοδικό ή μερικά λεπτά στην τηλεόραση!


Η αποτελεσματικότητα όμως του internet marketing είναι συνήθως μικρότερη από ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι. Ας δώσουμε πάλι ένα παράδειγμα…
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια λίστα 1000 πελατών και θέλουμε να τους στείλουμε μια προσφορά. Ο αριθμός των πελατών που θα δεχθούν να αγοράσουν την προσφορά ονομάζεται conversion ratio. Αν στείλουμε τη προσφορά με email το conversion rate συνήθως θα είναι το πολύ 1%. Αν τη στείλουμε με γράμμα (με χειρόγραφη διεύθυνση) μπορούμε να ελπίζουμε σε conversion rate που ξεπερνά το 2%!!!
Συνεπώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά χαμηλότερη αποδοτικότητα μιας και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, χρόνο και υποδομές.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το internet marketing παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά καλό είναι να συνδυάζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης, για μέγιστα αποτελέσματα.
Ο συνδυασμός off-line και on-line marketing - Marketing Fusion - είναι ιδανικός. Μπορεί μάλιστα να πραγματοποιηθεί με περίτεχνους τρόπους… Για παράδειγμα προώθηση ενός δικτυακού τόπου σε μια εφημερίδα ή διαφήμιση ενός καταστήματος με τοπικό χαρακτήρα στο Google Adwords.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου