Domains - μια πρώτη γνωριμία - ορολογία

Τα domains και η αγοροπωλησία τους είναι ένας από τους σοβαρότερους τρόπους για να κερδίσετε χρήματα στο ίντερνετ. Και μάλιστα πολλά χρήματα. Είναι όμως και ο πιο περίπλοκος γιατί χρειάζονται γνώσεις, εμπειρία, χρήματα για επένδυση, διορατικότητα και αποφασιστικότητα. Όποιος σας λέει ότι, απλά αγοράζεται ένα domain και κατόπιν το πουλάτε ακριβότερα για να βγάλετε κέρδος, το κάνει απλά για να σας κάνει affiliate του σε κάποια εταιρία. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Χρειάζεται αρκετά πράγματα να γνωρίζετε για να μην σκορπίσετε άδικα τα χρήματα σας, στο ξεκίνημα.




Στα επόμενα άρθρα που θα αφορούν τα domains, θα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, έτσι ώστε όταν φτάσει η ώρα να αγοράσετε το πρώτο σας domain, να μην πάτε σαν πρόβατα στη σφαγή. Ας ξεκινήσουμε από τους βασικούς όρους που θα συναντήσετε στον χώρο:
Domain: Στα ελληνικά "τοποθεσία". Το sync.gr είναι μια τοποθεσία, είναι μοναδική και ανήκει σε αυτός που έχουν την ιστοσελίδα "sync, όλα τα ελληνικά blogs". ¨Όλες οι τοποθεσίες είναι μοναδικές, άλλες έχουν ιδιοκτήτη και άλλες όχι. Το παζάρι γίνεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των domains, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς για συγκεκριμένα ονόματα. Όσα domains δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες, είναι και αυτά προς πώληση, στην αρχική τους τιμή (δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο πως ορίζεται αυτή, είναι μια άχρηστη πληροφορία).
Top Level Domain (TLD):Σε ένα domain name είναι το μέρος εκείνο που εμφανίζεται δεξιότερα.Πχ στο www.google.com το TLD είναι το com.Ta TLD’s χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.Τα generic όπως είναι τα (.com .net .org κτλ) και τα ccTLD που είναι τα country code top level domains δηλαδή τα domain names που απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες όπως πχ .gr για την Ελλάδα .es για την Ισπανία κτλ.Κάθε TLD υπόκεινται σε διαφορετικούς κανονισμούς ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει. Η αξία ενός domain εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από αυτήν την παράμετρο. Τα .com είναι τα πιο περιζήτητα. Ακολουθούν τα .org, .net, .info.
ICANN:O μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση των διαδικασιών σχετικά με τα domain names.
ΕΕΤΤ:O αντίστοιχος ICANN της Ελλάδας.
Traffic: Οι επισκέπτες και τα pageviews μιας σελίδας.
Typo:Το domain name που συνήθως είναι τυπογραφικό λάθος κάποιου άλλου που έχει μεγάλο traffic έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις επισκέψεις που γίνονται κατά λάθος.
Name Server:Ο υπολογιστής-server που είναι υπεύθυνος για να στέλνει τα domain names στις αντίστοιχες IPs τους.
Domain Parking:Κάθε όνομα χώρου(domain name) για να μπορέσει να είναι ενεργό και να λειτουργεί πρέπει να “δείχνει” προς κάποιον nameserver.Αρκετοί ιδιοκτήτες ονομάτων χώρου όμως δεν έχουν στην διάθεση τους δικούς τους servers.Έτσι υπάρχουν κάποιες εταιρίες οι οποίες προσφέρουν τους server τους για να παρκάρετε εκεί τζάμπα το domain name σας.Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και οι εταιρίες φροντίζουν να τοποθετήσουν και διαφημίσεις στα παρκαρισμένα ονόματά σας και μοιράζονται τα κέρδη τους με εσάς.
Appraisal:Μια εκτίμηση του ονόματος χώρου που έχουμε στην διάθεση μας.Δεδομένου του ότι η αγορά στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ νέα οι διάφορες κοστολογήσεις των domain names μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.Στο εξωτερικό για ξένα domains τα πράγματα τουλάχιστον για κάποια .com είναι πιο ξεκάθαρα.Υπάρχουν και διάφορα online προγράμματα που μπορούν να δώσουν μια προσέγγιση της αξίας ενός domain name κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν τους επισκέπτες και διάφορα άλλα στοιχεία.
Extension:Είναι οι προεκτάσεις ενός domain. Δηλαδή το cocacola.com, έχει προεκτάσεις τα cocacola.org, cocacola.net, cocacola.co κ.λ.π.
Registry:Μητρώα ονομάτων χώρου, όπως ονομάζονται στα ελληνικά. Είναι εκείνα τα μητρώα τα οποία κρατάνε τα αρχεία για όλα τα καταχωρημένα domains, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί κάποιο domain απευθείας μέσω αυτών.
Registrars:Οι καταχωρητές, στους οποίους έχουν δοθεί από τα μητρώα ονομάτων χώρου, το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα domains.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου