Pay Per Click Advertising (PPC)

Pay Per Click Advertising όπως ονομάζεται και σε ελεύθερη μετάφραση, είναι η διαφημιστική καμπάνια που πληρώνεται με το κλικ. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο pay per click advertising, ώστε να μπορείτε ευκολότερα να κατανοήσετε τις πληροφορίες που ακολουθούν:
CPC = Cost Per Click
Το κόστος που πληρώνετε για κάθε click πού γίνεται στην διαφήμισή σας.
Impressions
Ο αριθμός των προβολών μίας διαφήμισης.
CTR = Click Through Rate
Το ποσοστό των clicks που έγιναν σε μία διαφήμιση, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των προβολών (impressions). Αν για παράδειγμα η διαφήμισή σας προβλήθηκε 1,000 φορές και δέχτηκε 50 clicks, το CTR είναι 5%.
Keyword
Κάποια λέξη ή φράση που χρησιμοποιείται σε μία αναζήτηση, πχ «free software».




Οι keywords, όσο αναφορά το pay per click advertising, περιλαμβάνουν τις λέξεις ή φράσεις για τις οποίες επιλέγετε να προβάλλονται οι διαφημίσεις σας. Οι keywords θα πρέπει να διαλεχτούν με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη targeted traffic, επισκέπτες δηλαδή που ενδιαφέρονται για αυτό που προσφέρετε. Η διαφήμιση παίζει τεράστιο ρόλο στο CTR. Θα πρέπει να τραβάει την προσοχή και να ξεχωρίζει. το CTR επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το CPC που θα πληρώνετε. Τέλος, η τιμολόγηση ορίζεται σε 2 κατευθύνσεις. Πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώνετε για κάθε click και ποιο είναι το ποσό που μπορείτε να διαθέτετε κάθε ημέρα. Αυτά είναι οι βασικές λειτουργίες του pay per click advertising.
Υπάρχουν και άλλες Pay Per Click advertising πλατφόρμες, η σημαντικότερη όμως είναι το Google Adwords. Στην Ελλάδα το 90% των αναζητήσεων γίνεται μέσω της Google. Το Search Network είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει μια αναζήτηση για κάποια keyword. Πρόκειται για τις ποιοτικότερες επισκέψεις που μπορείτε να έχετε. Αυτό συμβαίνει γιατί το search network του pay per click advertising διαφέρει από όλα τα άλλα είδη διαφήμισης. Στις περισσότερες από τις μεθόδους διαφήμισης που κυκλοφορούν, είτε πρόκειται για τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο τύπο ή κάποιο άλλο είδος online διαφήμισης, η διαφήμιση διακόπτει αυτό που πραγματικά κάποιος θέλει να κάνει. Έτσι είναι αρκετά πιο δύσκολο να τραβήξει την προσοχή. Επίσης, η διαφήμιση προβάλλεται και σε πολλούς που δεν ενδιαφέρονται εξ αρχής για το προϊόν ή την υπηρεσία. Στο search network τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Υπάρχει κάποιος που ψάχνει να βρει κάτι. και οι διαφημίσεις που προβάλλονται τον διευκολύνουν στο να βρει αυτό που ψάχνει. Αν για παράδειγμα κάποιος εισάγει στην Google την keyword "χάρτες", είναι προφανές πως ψάχνει πληροφορίες για το θέμα. Μία διαφήμιση για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στους χάρτες, δεν θα τον ενοχλήσει καθόλου, ίσα ίσα που πιθανόν να τον βοηθήσει να βρει αυτό που ψάχνει.
Το Content ή Display Network προσφέρει την δυνατότητα να προβάλλονται διαφημίσεις σε websites ή blogs που τρέχουν AdSense. Για όσους δεν γνωρίζουν, το AdSense είναι η αντίθετη όψη του Adwords.
Επιτρέπει σε ένα website να προβάλλει διαφημίσεις του Adwords και να κερδίζει κάποιο ποσό, κάθε φορά που κάποιος κάνει click σε μία διαφήμιση. Υπάρχουν χιλιάδες websites που τρέχουν AdSense, οπότε το content network προσφέρει ένα επιπλέον πολύ μεγάλο κανάλι επισκέψεων. Αυτό το είδος τον επισκέψεων είναι λιγότερο ποιοτικό σε σχέση με το search network, όμως είναι αρκετά φθηνότερο και με πολύ λιγότερο ανταγωνισμό.
Το adwords είναι η πιο περίπλοκη πλατφόρμα που υπάρχει, οπότε εάν δημιουργήσετε επιτυχημένη καμπάνια εκεί, τότε μπορείτε να το κάνετε και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα (π.χ. ad24). Για δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας στο Adwords, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν επαγγελματία (π.χ. greekinternetmarketing).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου